In de herfst van je Loopbaan

In de Herfst van je loopbaan: Blijven of Veranderen?

De herfst van je loopbaan kan een verwarrende tijd zijn. Je hebt jarenlang toegewijd gewerkt aan je vak. Maar nu je over de helft van je werkzame leven bent begint de gedachte aan je naderende pensioen steeds vaker door je hoofd te spoken. De vraag die dan opduikt is: blijf ik dit werk doen tot aan mijn pensioen, of waag ik de sprong naar iets nieuws? Laten we eens dieper ingaan op deze overwegingen en de obstakels die veel mensen tegenhouden om van baan of werkgever te veranderen.

Geen ambitieuze nieuwkomer

In de herfst van je loopbaan ben je niet meer die ambitieuze nieuwkomer. Jij bent eerder de ervaren rot in het vak. Je hebt een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Maar alles lijkt automatisch te verlopen, is voorspelbaar en er is minder uitdaging. Je begint je af te vragen of dit nog steeds de juiste weg voor jou is. Je twijfelt en dat is volkomen normaal.

Wat voedt die twijfel?

Comfortzone

Eén van de grootste obstakels voor mensen die in deze fase van hun loopbaan is de comfortzone. Na vele jaren in een bepaalde rol te hebben gewerkt, kan het eng zijn om die vertrouwde omgeving te verlaten. Je bent zo verbonden en vertrouwd met de werkzaamheden dat het niet comfortabel voelt iets anders te gaan doen. Zelfs als diep van binnen de drang voor verandering opkomt. Daarom twijfel je.

Financiële Zekerheid

Financiële overwegingen zijn vaak een struikelblok. Je hebt misschien een hypotheek, schulden of andere financiële verplichtingen. Je hebt een vast contract, dus zekerheid denk je. Een nieuwe baan, nieuw contract misschien niet voor onbepaalde duur en misschien wel een lager inkomen. Allemaal onzekerheden waardoor jij twijfelt.

Identiteitscrisis

Je hebt jezelf mogelijk geïdentificeerd met je beroep. Je hebt een bepaalde status. Als je dit wilt veranderen, kun je geconfronteerd worden met een identiteitscrisis. Wie ben je als je geen [vul hier je beroep in] bent? Draagt allemaal bij aan twijfel.

Solliciteren

Je bent al jaren werkzaam bij dezelfde werkgever. Solliciteren dat is al een hele tijd geleden. Hoe schrijf je nu een goede sollicitatiebrief. Jouw CV is ook niet modern. Ooh en dat sollicitatiegesprek. Je voelt nog precies hoe zenuwachtig je toen was. En dat was toch al jaren terug. Gedachtes en gevoelens die allemaal bijdragen aan twijfel.

Hoe kan je loopbaancoach jou begeleiden in het pad van verandering?

Het begeleiden van iemand in de herfst van hun carrière bij een mogelijke carrièreverandering is een complex proces dat veel empathie, geduld en expertise vereist. Een loopbaancoach kan dienen als een waardevolle gids om iemand te helpen een weloverwogen beslissing te nemen en stappen te zetten in de richting van een carrière die hen vervulling en tevredenheid brengt.

Je loopbaancoach kan een waardevolle rol spelen bij het begeleiden van jou als jij overweegt om te blijven in je huidige baan of een nieuwe richting in te slaan. Hier zijn enkele manieren waarop ik in de rol van je loopbaancoach jou kan helpen:

Zelfreflectie en Zelfbewustzijn

Ik kan helpen bij het identificeren van je sterke punten, vaardigheden, interesses en waarden. Door middel van gerichte vragen en oefeningen vergroot ik je zelfbewustzijn wat cruciaal is voor het nemen van een weloverwogen carrièrebeslissing of verandering in je loopbaan.

Ontdekking van jou WHY

Iedereen heeft bepaalde drijfveren waarom ze doen wat ze doen. Dit noemen we de WHY, afkomstig van Simon Sinek start with why. Als jij bewust bent van jouw WHY dan kun je veel makkelijker besluiten nemen. Weet je wat wel en niet bij jou past. Wat energie oplevert en wat energie kost. Zelf heb ik mijn WHY ontdekt in 2013 en dat maakte ook dat ik mijn loopbaan heb veranderd.

Carrière switch

Samen onderzoeken we verschillende carrièremogelijkheden. Verkennen van de arbeidsmarkt. Dit kan inhouden dat we nieuwe beroepen en industrieën bespreken. Informatie over verschillende loopbaanpaden.

Doelen en Actieplannen

Ik kan helpen bij het stellen van realistische doelen en het ontwikkelen van een stappenplan om die doelen te bereiken. Dit kan onder meer betrekking hebben op het volgen van opleidingen, het opbouwen van nieuwe netwerken en het solliciteren naar banen in een ander vakgebied.

Overwinnen van Angst en Twijfel

Het is normaal dat mensen in de herfst van hun carrière twijfels en angsten hebben over verandering. Samen bespreken we deze emoties. Ontwikkelen we een strategieom ermee om te gaan en vergroten we jouw vertrouwen.

Netwerken en Connecties

Als je loopbaancoach help ik bij het opbouwen van professionele netwerken in je nieuwe vakgebied. Ik beschik over een groot linkedin netwerk.

Sollicitatievaardigheden en CV-advies

Mensen blijven vaak een lange tijd bij één werkgever. Veel ervaring met solliciteren hebben ze dus niet. En de tijden zijn veranderd.  Solliciteren twintig jaar terug gaat anders dan nu. Als jij besluit van baan te veranderen, kan ik je helpen bij het opstellen van een aantrekkelijk CV, sollicitatiebrieven en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken.

Besluitvorming en Evaluatie

Ik bied ondersteuning bij de uiteindelijke besluitvorming. Ik geef advies bij het afwegen van de voor- en nadelen, en bij het evalueren van de haalbaarheid van de gekozen carrièreverandering. Daarnaast speel ik de advocaat van duivel. Zodat jij het juiste besluit neemt.

Follow-up en Ondersteuning

We plannen na verloop van tijd follow-upgesprekken  om de voortgang te bespreken en eventuele obstakels aan te pakken. Deze voortdurende ondersteuning kan cruciaal zijn bij een carrièreverandering.

Hulp nodig vul dan het onderstaande formulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *