Loopbaancoaching wanneer kies je ervoor?

Je kiest voor loopbaancoaching of loopbaanbegeleiding  wanneer er een drastische verandering optreedt. Dit kan zijn:

  • Baanverlies door een reorganisatie
  • Baanverlies door direct ontslag
  • Overspannen thuis
  • Arbeidsconflict met leidinggevende of directe collega
  • Geen uitdaging of voldoening meer in je baan
Is een loopbaancoach nuttig?

In dit soort situaties wordt vaak een loopbaancoach ingeschakeld. Meestal als het eigenlijk al te laat is. En er behoorlijke persoonlijke schade is opgetreden. Dat is natuurlijk vreselijk jammer en onnodig. Het komt allemaal wel weer goed. Maar het herstel heeft langer de tijd nodig of de oplossing is drastischer.

Na griep en verkoudheid zijn psychische klachten de meest genoemde reden voor ziekteverzuim op het werk. Volgens onderzoek van TNO geeft 37% van de werknemers werkdruk of werkstress als reden tot verzuim. Werknemers vinden het vaak lastig om te praten wat hen dwars zit.  Er heerst een taboe over het onderwerp. Het voelt toch vaak alsof je moet toegeven dat het te veel is en je het niet aan kunt. Of je hebt het zelf nauwelijks door, juist omdat je zo ontzettend druk bent of erop vertrouwt dat er rustigere tijden aankomen als je nu nog even doorgaat.

Een loopbaancoach is onafhankelijk. Iemand waar jij met je probleem terecht kan. Die niet oordeelt. Geen bedreiging is voor je carrière. Dus een persoon waar jij in alle openheid in gesprek kunt gaan. Die vanuit de zijn ervaring zaken in perspectief kan zetten. Jou tot inzicht kan laten komen en begeleiden met de keuzes die moeten worden gemaakt.

Als we net zo makkelijk een loopbaancoach inschakelen dan dat we naar een huisarts gaan dan zouden er minder mensen ziek zijn.

Ik geloof in het helpen van mensen in het bereiken van hun doelstelling(en). Door persoonlijke begeleiding samen met mijn werk -en levenservaring, kennis over gedrag en communicatie help ik hen met succesvol solliciteren en als zij problemen ondervinden in hun loopbaan.

Hoe verloopt de loopcoaching?

De loopbaancoaching start bij mij met een intakegesprek of kennismakingsgesprek. In dit (online)gesprek maken we kennis en leggen we de basis voor vertrouwen. Jij legt jouw loopbaanvraagstuk voor en samen stellen we vast waarin jij vastloopt (verder hieronder toegelicht). Aan het einde van het gesprek hebben we samen duidelijk hoe we het probleem gaan aanpakken. Trouwens het intakegesprek is kosteloos en vrijblijvend

Ik heb geen standaard plan van aanpak. Ieder mens is uniek, daardoor is elk loopbaancoaching traject verschillend. Samen stellen we jouw doelen vast. Maken we een plan en gaan we van start.

Het kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismaken leg je jouw loopbaanvraagstuk voor. Samen analyseren wij waarin jij je wilt ontwikkelen, vastloopt of verder wilt. De loopbaanvraag wordt concreter gemaakt om doelgericht aan de slag te gaan. Wanneer je te maken hebt met meerdere problemen wordt dat probleem inzichtelijk gemaakt en gekeken welk probleem voorrang heeft. Alle problemen/obstakels krijgen aandacht zolang het als een doel is geformuleerd.

De vervolggesprekken

Tijdens de volggesprekken werk je samen met mij aan je loopbaanvraag. De gesprekken zijn gericht op het verkrijgen van inzichten in de problemen, het in kaart brengen van obstakels of beperkingen en hoe jij het gaat aanpakken. Tot slot stel je doelen op waarmee je gericht aan de slag gaat. Het aantal vervolggesprekken hangt echter af van de loopbaanvraag. Hoe complexer hoe langer het traject kan duren. Gemiddeld hebben studenten 2 tot 8 vervolggesprekken nodig.

Het eindgesprek

Uiteraard vindt er na ieder vervolggesprek een evaluatiemoment plaats. Bij het eindgesprek wordt het hele traject en de gerealiseerde doelen bekeken en gecheckt of ze zijn behaald. Daarnaast kan de loopbaancoach je nog gerichte feedback geven om het resultaat optimaal te behouden. Er is ook ruimte om de coaching en de coach te voorzien van feedback.

Referenties

Gratis kennismakingsgesprek