Geen succes bij het solliciteren?
Pfff... vertel mij wat
Je bent druk met solliciteren. Stuurt tientallen sollicitatiebrieven maar zonder succes.
Deze afwijzingen op je sollicitatie heb je vast wel eens eerder gelezen:
- Helaas betekent dit voor jou dat we je niet verder meenemen in procedure
- Je hebt een goed cv maar voor deze functie zie ik niet de match die we zoeken.
- Helaas we hebben gekozen voor een andere kandidaat.
- Het profiel van de andere kandidaat sluit net iets beter op de functie aan.
- Wij hebben zoveel reacties ontvangen, u bent niet geselecteerd
- Ik waardeer de tijd en moeite die je gestoken hebt in deze sollicitatie en wens je natuurlijk heel veel succes bij het vinden van een passende baan.
Of nog erger. Je ontvangt helemaal geen terugkoppeling.
Ja hoor…. al het werk voor niets gedaan. Dus moet je weer op zoek naar een nieuwe vacature.
Weer een brief schrijven. Je CV aanpassen.
En dan wachten op hopelijk een goed bericht…
Of je wordt helemaal niet uitgenodigd voor een gesprek. Of je wordt afgewezen na een sollicitatiegesprek.
Beide zijn niet leuk. Ze doen wat met je. Knabbelen aan je zelfvertrouwen. Maken je verdrietig. Je voelt je niet erkent. Misschien wel minderwaardig want anderen lukt het wel.
Solliciteren wordt steeds meer een dingetje.
Vrienden en familie vragen hoe het er mee staat. Sterker nog, je vertelt al lang niet meer dat je hebt gesolliciteerd. Elke keer dat negatieve nieuws vertellen daar word jij niet zekerder van.
Ondertussen vraagt het UWV hoe jij er voorstaat. De moed zinkt langzamerhand in je schoenen.
Laat staan dat het financieel ook niet echt beter gaat.
Bij iedere sollicitatie wordt de druk hoger. De hoop wordt minder.
Durf je nog wel te hopen? Je vraagt je het volgende af.
Wat is de beste manier om te solliciteren?
De beste manier om te solliciteren begint met het vinden van een vacature die jou aantrekt. Daarvoor is het belangrijk dat je de vacature goed doorleest. Hoe beter jij begrijpt wat ze vragen hoe duidelijker het voor jou wordt. Eigenlijk zou je al een voorstelling moeten kunnen maken als jij daar werkt. Dan weet je ook waar ze naar op zoek zijn en hoe je dat kan verwoorden in je sollicitatiebrief of motivatie. En natuurlijk moet je CV ook aansluiten met wat er wordt gevraagd.
Het begint dus met het vinden en beoordelen van een vacature. En stop alsjeblieft met je standaard CV digitaal up te loaden op elke functie die jij online ziet. Dat is schieten met hagel. Heel soms raak je wat maar veel gaat mis.
Hoe beoordeel je een vacature?
Een vacature spreekt je aan of niet. Het is belangrijk om voor jezelf te weten wat jij wilt. Want als jij niet weet wat je wilt. Hoe moet een werkgever dat dan weten. Geloof mij in een gesprek komt dat er zo uit. Dat wordt door de werkgever ervaren als tijdverlies. Met daarbij de kans dat jij geen goede indruk achterlaat.
Als jij nog niet weet wat je wilt dan kan ik je je daarbij helpen. <klik hier>
Maar jij weet wat je wilt. Ja gaat voor de functie. Het beoordelen van een vacature kun je als volgt doen:
Wat zijn de harde en zachte eisen
Bij de meeste vacatures staat beschreven wat de harde eisen en wat de zachte eisen zijn. Harde eisen zijn bijvoorbeeld bepaald opleidingsniveau, diploma’s of certificaten, ervaring met bepaalde werkzaamheden of werkzaamheden in een bepaalde branche.
Zachte eisen, ook wel soft skills genoemd, zijn niet concreet en meetbaar. Een paar voorbeelden zijn vermogen tot samenwerken, oplossingsgerichtheid, doorzettingsvermogen. Maar er zijn er nog veel meer.
Bepalen van de belangrijkste taken in een vacature
Als jij weet wat de belangrijkste taken zijn die in vacature staan beschreven en bij de functie horen, dan bepaal je met hoeveel van die taken jij werkervaring hebt. Dat kan ervaring zijn in een vorige baan. Taken bij een stage of bij vrijwilligerswerk.
Kun jij bij alle taken ja zeggen dan heb jij op dit vlak een match. Score je minder dan 50% dan wordt het lastig en de kans op succes kleiner.
Hoe is de functie ontstaan?
Je wil weten hoe de functie is ontstaan. Is het voor de werkgever een nieuwe functie dan is de kans dat ze iemand met meer ervaring zoeken groter. Heb jij die ervaring dan is jouw kans groter als jij dat duidelijk weet te maken. Is voor tijdelijke vervanging dan zoekt een werkgever vaak iemand die snel ingewerkt is. Niets staat je in de weg om dit te vragen bij de werkgever. Een mooi moment om informeel even contact te hebben.
Wat is de werksfeer of cultuur bij de werkgever?
Aan dit onderwerp wordt nog steeds te weinig aandacht gegeven. De werksfeer of cultuur is bepalend voor een bedrijf of een organisatie. De normen en waarden die zij hebben bepalen o.a. wie zij zijn.
Bijvoorbeeld een organisatie kan heel erg op de procedure zijn zoals bijvoorbeeld bij de belastingdienst. In de horeca is gastvrijheid en flexibiliteit weer heel belangrijk. Zo heeft ieder bedrijf of branche bepaalde kenmerken die wel of niet bij jou passen.
Weet jij wat bij jou past?
Hoe kan ik succesvol solliciteren?
Je weet nu inmiddels hoe jij een vacaturetekst moet lezen en hoe jij bepaalt wat de werkgever belangrijk vindt. Om succesvol te solliciteren is het de kunst om die zaken uit vacature duidelijk in je CV te vermelden. Hoe jij dat doet lees je bij hoe stel ik een goed CV op. Daarnaast is je sollicitatiebrief of motivatie een belangrijk onderdeel bij je sollicitatie.
Ook daarover heb ik een aparte paragraaf geschreven. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Een goede sollicitatiebrief die aanspreekt bestaat uit drie onderdelen of alinea’s. In het eerste deel laat je zien dat jij begrijpt wat er wordt gevraagd. Probeer dat zoveel mogelijk in je eigen woorden te schrijven. Ik kom nog heel vaak tegen dat letterlijk de tekst vanuit de vacature wordt gebruikt.
Bijvoorbeeld vacaturetekst: Wij zoeken een monteur die zelfstandig kan werken en flexibel is.
In de brief; U zoekt een monteur die zelfstandig kan werken en flexibel is.
Hiermee onderscheidt de persoon zich niet. Wat sterker is als hij bijvoorbeeld had geschreven: Het geeft mij een gevoel van vrijheid als ik zelfstandig mijn werk kan indelen en uitvoeren. Als monteur werk ik zo de afgelopen 8 jaar. Af en toe even langer doorwerken omdat iets af moet is natuurlijk geen probleem.
In de twee alinea beschrijf je waarom jij het kan.
Bijvoorbeeld: In de afgelopen 8 jaar dat ik monteur ben geweest ben ik alles wel tegengekomen wat u in de functie vraagt. In mijn CV staan daar een aantal voorbeelden en natuurlijk licht ik dat ook graag toe in een gesprek.
In de derde alinea beschrijf jij waarom je die functie wil.
Hierbij geef je aan met argumenten waarom jij solliciteert. Kan een nieuwe uitdaging zijn, werk is dichter bij huis. Je verwacht betere doorgroeimogelijkheden. Er zijn genoeg redenen. Echter je moet jij deze redenen wel duidelijk voor jezelf hebben. Met andere woorden. Je moet ze goed kunnen onderbouwen.
Als jij dat kunt dat schrijf jij een sollicitatiebrief die er uitspringt
Hoe stel ik een goed CV op?
Je CV is misschien nog wel belangrijker dan je sollicitatiebrief. Het CV (curriculum vitae) is het bewijs van je opleiding, werkervaring, interesse en competenties. Mits het CV goed is beschreven en makkelijk te lezen.
Recruiters beoordelen in korte tijd het CV. Ze lezen je CV tussen de 6 seconden en 2 minuten. Het is dus van belang dat jij zorgt dat je CV duidelijk en overzichtelijk is. Dat de informatie die zij nodig hebben snel te vinden is.
Waar letten recruiters op in je CV?
Recruiters letten op of je aan de harde eisen voldoet. Dit zijn de zaken zoals opleiding, je studie, je werkervaring, vaardigheden en competenties.
Daarnaast kijken ze hoelang je bepaalde werkzaamheden hebt gedaan. Ben je veel van werkgever verwisseld dan roept dat vragen op. Vaak een negatieve indruk.
Zitten er gaten in je CV. Heb je lang zonder werk gezeten en wat was dan de reden daarvoor. Ze willen zo veel mogelijk risico uitsluiten
Een goed CV begint de functienaam in de kop
Op veel CV ‘s lees ik in de kop Curriculum Vitae en dan de naam van de persoon. Eén ding is duidelijk. Recruiters zijn niet op zoek naar je naam. Ze zijn op zoek naar een functionaris.
De kop
Dus Curriculum Vitae – Ervaren Metselaar of CV – Verpleegkundige Niveau 3. Je snapt het wel.
Verder natuurlijk je volledige naam, woonplaats emailadres en telefoonnummer. Nationaliteit en geboortedatum mag maar is niet per se noodzakelijk.
Werkervaring
Bij de werkervaring geef je de periode aan van wanneer tot wanneer je een bepaalde functie hebt vervuld en bij welke werkgever. Het mag in jaartallen, het mag in jaartallen + de maand.
Bijvoorbeeld jan- 2010 tot jun 2015 of 2010-2015. Je ziet het verschil. Gebruik één vorm, dus niet door elkaar. Dat staat slordig en leest niet makkelijk. Leidt tot afleiding
Ga ervan uit dat een recruiter niet alle werkgevers kent. Het helpt om een korte beschrijving te geven waarin je aangeeft wat voor een organisatie het is en in welke branche het actief is. Bij je functie geef je aan wat je taken zijn en welke resultaten je hebt behaald.
De werkervaring moet relevante en liefste recent mogelijk in relatie tot de vacature. Ik ontvang nog geregeld CV’s waarbij de werkervaring begint bij hun eerste baan. Daarmee maak je het lezen en beoordelen van je CV moeilijker.
Door je CV overzichtelijk en gestructureerd op te stellen is het prettiger te lezen
Bij je werkervaring beschrijf je de taken en verantwoordelijkheden en je resultaten die je hebt behaald. Als die overeenkomen met wat er in de vacature wordt gevraagd dan ben jij goed op weg.
Tot hoeveel jaar terug moet ik mijn werkervaring beschrijven op mijn CV?
Dat is de vraag die geregeld van mensen met plus 20 jaar werkervaring en verschillende werkgevers en functies.
Werkgevers willen graag recente werkervaring zien en dat jij de functie een bepaalde periode hebt vervuld. Twee tot 5 jaar per functie is mooi. Ieder jaar een andere functie of werkgever geeft eerder vragen en twijfel. Maar dat jij een bepaalde functie 15 jaar terug hebt vervuld is vaak niet doorslaggevend.
Hoe zet je je opleiding in je CV?
Meestal zet je je opleiding bovenaan. Helemaal als in de vacature specifiek naar een opleiding of niveau wordt gevraagd. Heb je wel veel ervaring in de functie, maar niet de opleiding dan adviseer ik om eerst je ervaring te vermelden en daarna pas je opleiding.
Vaak kom ik nog CV’s tegen waarin lijsten van trainingen en opleidingen staan die er niet echt toe doen. Of ze zijn al zo verouderd dat ze de waarde hebben verloren. Vermeld die dan ook niet want het verstoort die opleidingen die er wel toe doen.
Hoe vraag je naar de status van een sollicitatie?
Vaak wordt navragen naar de status van je sollicitatie vergeten. Terwijl het belangrijk en jij op dat vlak jezelf kan onderscheiden.
Er zijn verschillende wijze waarop wij kunnen solliciteren. Sollicitatiebrief en CV per post sturen. Persoonlijk je sollicitatiebrief en CV bezorgen. Sollicitatiebrief en CV (PDF) per email versturen, of uploaden in een portaal.
Kies je voor persoonlijk bezorgen zorg dan dat je informeert of de persoon aan wie de brief gericht is ook aanwezig. Kies even een handig tijdstip. Het is natuurlijk mooi als jij deze persoonlijk overhandigt. Dat is zeker een eerste indruk.
Stuur je de brief per post overweeg dan of je deze met track en trace verstuurt. Met track en trace weet je in ieder geval dat deze bezorgd is. Verstuur je jouw sollicitatie per email dan is nabellen geen overbodige luxe. Het zou een ramp zijn als toevallig jouw sollicitatie in de spam terecht is gekomen. En niemand weet ervan.
Zo nu weet je wat jij moet doen om succesvol te solliciteren.
Wat zou het betekenen als je wel die baan krijgt?
In ieder geval voel je je weer gewaardeerd. Een stuk erkenning. En je gaat lekker geld verdienen. Even minder zorgen of het wel uitkan.
Lekker gevoel toch?
Ik geloof in het helpen van mensen in het bereiken van hun doelstelling(en). Door persoonlijke begeleiding samen met mijn werk -en levenservaring, kennis over gedrag en communicatie help ik hen met succesvol solliciteren en als zij problemen ondervinden in hun loopbaan.
Vind je het allemaal toch wel lastig of heb je twijfels? Ik kan je helpen. Met ‘succesvol solliciteren’ ga ik een commitment met jou aan.
Wat kan jij verwachten met de training succesvol solliciteren
In de training succesvol solliciteren beginnen we met een (online) coach gesprek. Hierin bespreken we je huidige CV en de vacature waar jij op wil solliciteren. We passen daar waar nodig je CV aan zodat de werkgever snel de match ziet. Indien jij wil solliciteren op een vacature waar de kans klein is dan zal ik je dat ook aangeven.
Bij een sollicitatie hoort natuurlijk ook een sterke motivatiebrief. Ik beschikt over een effectief format dat zijn succes heeft bewezen.
Tegenwoordig checken werkgevers ook social media. Wees dus bewust wat je post. Werkgevers en recruiters zoeken op LinkedIn naar geschikte kandidaten. In de voorbereiding adviseer ik jou hoe jij je LinkedIn profiel kunt opwaarderen.
Als de werkgever jou op maat gemaakte CV en motivatiebrief lezen dan kunnen ze bijna niet meer om jou heen. Je opgewaardeerde LinkedIn profiel versterkt dat. De uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is een kwestie van tijd.
Spannend!!
Samen bereiden we het gesprek goed voor. Vaak zal dat online gebeuren. Ik leer je de gesprekstechnieken en samen stellen we goede vragen op. En als jij vragen krijgt dan weet jij precies hoe jij die via de STAR methode kunt beantwoorden.
Mocht je erg last hebben van zenuwen, dan ben je bij mij aan het goede adres. De methode die ik hanteer wordt ook in het Londen theater gebruikt. Het werkt snel en effectief.
Het zal wel veel kosten, hoor ik je denken. Nou dat valt enorm mee. De ervaring die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan in de begeleiding van zoveel mensen met hun CV, motivatiebrief en sollicitatiegesprekken heeft geleid tot een succesformule.
Met deze succesformule durf ik een garantie te geven. Ik wil dat iedereen een eerlijke kans krijgt voor goede sollicitatiebegeleiding. Of jij hoog of laag opgeleid bent. Jong of oud. Rijk of arm. Het moet voor iedereen betaalbaar zijn.
Wil jij ook gebruik maken van deze succesformule bij het solliciteren?
Vul het onderstaande contactformulier in met in het onderwerp Solliciteren, dan gaan we snel aan de slag.
Anja Nieuweboer2024-03-18Winhold heeft de begeleiding van een medewerker van mij op een hele fijne manier opgepakt. Transparant en helder in zijn bevindingen en met een positief resultaat waarbij het werk weer is opgepakt. Mijn medewerker is heel enthousiast en blij met zijn ondersteuning, heeft de aandacht van Winhold zeer positief ervaren en ze heeft het gevoel weer verder te kunnen.Matthew2024-01-12Fijne coach, duidelijke taal en altijd meedenkend. Aanrader 👌🏻Howard BlakeTrue2023-12-05I asked Winhold to help me find a job, just before covid lockdowns in 2020. I had been searching for a long while and was looking for some tips so I could progress further. Winhold helped my by: Checking my CV's to make sure the relevant information was present. Gave me tips on creating a Dutch CV, even though I could speak Dutch, all my CV's were in English. Checked my covering letter's and helped me make them better. We had video meetings where I could discuss my progress with him and there, he gave me feedback on my progress for job applications. Through his help I was able to improve my interview skills and techniques. I am now working as a Datacenter Engineer, I have been, for almost 4 years. Thank you Winhold.....much appreciated !!!Joost Bartelink2023-11-30Gedurende een periode waarin zekerheid m.b.t het behouden van een baan grote rol speelde, kwam ik in contact met Winhold. Allereerst keken we naar mijn karakter en mijn vaardigheden en vervolgens coachte hij me in het zoeken naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Eenmaal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek hebben samen veel online sessies gedaan en voelde ik me uiteindelijk optimaal voorbereid om het gesprek in te gaan! Winhold heeft op dit gebied veel ervaring. Zijn kennis weet hij heel goed over te brengen op de trainee. Bovendien heeft hij een ontzettend inspirerende denkwijze, weet hij dit goed over te brengen en dat maakt het ook een mooi traject om uiteindelijk die nieuwe baan te bemachtigen!Grieke Zijlstra2023-11-29Na een eerste, vrijblijvende kennismaking gehad te hebben, ben ik het avontuur aangegaan met Winhold. Hij kan een open en fijne sfeer neerzetten en geeft ruimte aan alles wat ter tafel komt. Winhold neemt de tijd en heeft ervoor gezorgd dat ik weer in mijn eigen kracht ben komen te staan. Dank voor deze, voor mij verhelderende reis!marloes pieksma2023-09-19Ik ben niet op zoek naar een nieuwe baan, ik heb een hele leuke werkplek en ga met plezier naar mijn werk. Maar ik wilde wel wat meer leren over verschillende manieren van presenteren. Ik heb met Winhold een interessant en leerzaam pad bewandeld waarbij ik ook verrassende keien ben tegen gekomen waar ik in eerste instantie niet voor kwam. Heel tof ! echt een eyeopener. Winhold is een enthousiaste coach waarbij je snel op je gemak voelt. Ik voel me geholpen. Winhold dank je wel voor de leerzame gesprekken !