Het diploma

“Kijk oma, ik ben geslaagd”

Vol trots liet zij haar diploma zien.

Tranen van ontroering liepen over het getekende gezicht van oma. De jaren van zorgen hadden diepe sporen achtergelaten. Nadat haar zoon en schoondochter bij een auto-ongeluk om het leven waren gekomen bleef de 10-jarige Laura alleen achter.

Ze voelde zich verantwoordelijk voor haar kleindochter en had besloten haar verder op te voeden. Het was nog een hele strijd om de voogdij te krijgen. Het was haar toch gelukt.

Niet opgeven

Op de basisschool had Laura het niet makkelijk. Ze was geregeld onderwerp van pesterijen.

Stinkie van de klas.  Als laatste worden gekozen. Geen uitnodiging verjaardagpartijtjes.

Je kent het wel.  En ja, kinderen kunnen hard zijn.

Leren ging Laura wel makkelijk af. Tot aan groep 8. Daar werd ze ziek. Een vervelende allergie dat sloeg op haar longen. Veel hoesten en slijm. Moeilijk slapen en onrustige nachten.

Ook oma had het er soms moeilijk mee. Naast de bezorgdheid. Komt het wel goed? Was zij ook de jongste niet meer. Maar ze gaf niet op. De liefde voor haar kleinkind. De enige connectie nog met haar zoon maakte dat zij niet op gaf.

Laura had wel een achterstand opgelopen door de tijd dat ze ziek was geweest. Altijd bestemd als VWO leerling. Maar het advies was nu toch om op VMBO kader te beginnen. Dat was natuurlijk niet leuk want de meeste vriendinnen gingen naar de Havo of VWO.

Maar ze gaf niet op. Ze ging voor lange weg. VMBO, Havo  en nu uiteindelijk heeft zij haar HBO-diploma.

Een slechte terugkoppeling

Het solliciteren kon beginnen. Ze had een functie gezien in Amsterdam. Helemaal op haar lijf geschreven. Laura had een mooi handschrift. Ze besloot dan ook om de sollicitatiebrief met de hand te schrijven.  Dan kun je je toch een beetje onderscheiden dacht ze.

Na een week ontving zij een mailtje van de werkgever.

Beste Laura,

Dank je wel voor je sollicitatie. Wij hebben veel reacties ontvangen en de keuze is niet op jou gevallen.

Heel veel succes met je verdere sollicitaties.

Vriendelijke groet,

P. Knol

Wat een tegenvaller. Hoe dan? dacht ze. Een beetje verontwaardigt liep ze door haar kamer. Allerlei vragen spookte door haar hoofd.  Was mijn brief niet goed? Heb ik dingen niet goed verwoord of gemotiveerd? Met deze terugkoppeling kan ik niet zo veel.

Wat nu als ik straks mijn volgende sollicitatiebrief dezelfde fouten maak. Ik moet weten wat er niet goed aan mijn CV of brief is. Ze pakte haar mobiel en toetste het nummer in wat bij de vacature stond.

Ineens bedacht zij ze. Ben ik wel goed voorbereid? Die mensen krijgen iedere dag met dit soort gesprekken te maken. Ze weten natuurlijk precies wat ze moeten zeggen. En dan sta ik met een mond vol tanden.

Een goede voorbereiding

Laura bereide zichzelf goed voor. Voor haar was duidelijk wat ze wilde bereiken: Alsnog voor een gesprek worden uitgenodigd.

De telefoon ging drie keer over. Met de assistente van Pieter Knol, waarmee kan ik u helpen. Vroeg een vriendelijke stem. Ja hallo met Laura Jong, ik wil graag Pieter Knol spreken.  Pieter is momenteel niet beschikbaar. Mag ik vragen waar het over gaat.  Ik bel over een afwijzing die van dhr Knol heb ontvangen. En daar heb ik vragen over.

Goed dat je belt. Ik denk dat ik je wel kan helpen.  We hebben veel reacties ontvangen en waarschijnlijk waren andere profielen beter. Even was er een stilte.

Ja dat kan misschien wel zijn maar dan weet ik nog steeds niet wat die anderen dan beter in hun profiel hebben staan dan ik. Als ik straks verder solliciteer wil ik niet dezelfde fout maken. Dus daarom wil dhr Knol even kort spreken.

Ja die is niet beschikbaar. Je zult het toch maar even met deze afwijzing moeten doen. Ik ga nu ophangen tot ziens.

Mevrouw, u kunt wel ophangen maar dan bel ik gewoon weer terug. Ik kan geen genoegen nemen met deze terugkoppeling.

Weer was het even stil. Je bent wel volhardend.  Blijf even hangen ik check even. Een paar minuten draaide er een muziekbandje. Plotseling klonk er een vriendelijke mannenstem. “Met Pieter Knol”

Ja met Laura Jong spreekt u. En ze vertelde de reden waarom ze belde en dat ze zo verbaast was dat ze afwijzing had ontvangen terwijl deze functie om haar lijf was geschreven. Pieter was onder de indruk van haar argumentatie, hoe zij haar competenties onderbouwde en haar enthousiasme. Op een gegeven moment zei Pieter: “weet je Laura ik heb genoeg gehoord en nodig je uit voor een gesprek bij mij op kantoor.”

Laura kon haar geluk niet op en vol zelf vertrouwen is zij naar dat gesprek gegaan. Ze moest nog een aantal rondes maar uiteindelijk kreeg zij die baan. Een paar maanden later vroeg zij aan Pieter waarom hij voor haar had gekozen terwijl in de procedure ook nog oud klasgenoten zaten die op school betere cijfers haalden dan zijzelf. Pieter antwoorden dat hij op zoek was naar iemand die zijn mannetje staat, niet snel uit het veld geslagen is en zelfstandig.

En dat had Laura wel bewezen.

Wil jij ook net als Laura goed voorbereid zijn op een gesprek? Neem contact met mij  op en ik leer je de geheimen van een goede voorbereiding.